Kedves Látogatónk!

Az árjegyzék oldalunkon régi, 2000 előtt kibocsátott árjegyzékeket, de azon belül is főleg 1950 előtti árjegyzékeket talál. A nyomtatott árjegyzékek már a XIX. század utolsó harmadában megjelentek: kezdetben főleg a gyártók és nagykereskedések gyűjtötték kiadványba és árazták be a portékáikat. A képes árjegyzékek gyönyörű rajzokat tartalmaztak, majd az 1930-as évektől egyre inkább felváltották azokat a termékfotók, illetve az 1980-as évektől a színes fotók.

Katalógusunkban mindenféle árjegyzék megtalálható: árlapok, étlapok, képes és szöveges árlisták, valamint vastag katalógusok. Úgy döntöttünk, hogy az árakat nem tartalmazó termékkatalógusokat is felvesszük a gyűjteménybe. Elsősorban a magyar nyelvű árjegyzékeket listáztuk, de a birtokunkban lévő néhány német, angol és amerikai katalógus is felkerült a listára.

CÉLUNK

Nem kisebb célt tűztünk ki, mint hogy Magyarország legteljesebb online árjegyzék katalógusát elkészítsük a következő néhány évben. Elsőként Budai János és Danyi Pál birtokában lévő több száz árjegyzék, árlap, árkatalógus, stb. digitalizálását végezzük el.

Célunk, hogy minél több gyűjtő, kutató, történész, muzeológus, író, egyetemista, és persze a nagyközönség megismerje és felhasználja az itt megtalálható termékek árait, adatait. Hisszük, hogy egy hiánypótló kultúrtörténeti forrásként fogják használni az oldalt.

A gyűjtemény folyamatos bővítése is céljaink között szerepel. Amennyiben szeretné, hogy az Ön árjegyzéke is felkerüljön erre a páratlan oldalra, kérlek vegye fel velünk a kapcsolatot: Danyi Pál, email: pal@danyi.net

Ha szívesen eladná árjegyzékét, vagy esetleg cserélne, kérem írjon. Egyelőre az eredeti árjegyzékek adás-vételében nem gondolkodunk, de a későbbiekben – igény esetén – egy piactér kialakítását is logikus következő lépésnek tartjuk. Egyes esetekben elfogadunk megrendeléseket is az árjegyzékek beszkennelt elektronikus változataira, ha azok nem ütköznek jogi akadályokba.

ALAPÍTÓ

Az árjegyzék katalógust Dr. Danyi Pál alapította, aki 30 éve gyűjt árjegyzékeket, árkatalógusokat. Informatikus, egyetemi docens (BME), emellett árazás szakértő. Az Ártörténet (artortenet.hu) oldal megálmodója és megvalósítója.

KÖSZÖNET A KÖZREMŰKÖDŐKNEK

Külön köszönet illeti Budai Jánost, aki közel száz árjegyzék képeit és adatait bocsátotta a katalógus rendelkezésére.

Árjegyzékeket bocsátottak az oldal rendelkezésére a következő magánszemélyek, gyűjtők is:

Horváth István
Szabó Kálmán
Sebes Gábor
Brandschott Csaba
Szabó Réka